KOMAGENE UYGARLIĞI VE ÇİĞ KÖFTE”

KOMAGENE UYGARLIĞI VE  ÇİĞ KÖFTE”

Edremit`te Komagene Etsiz Çiğ Köfte” işletmesi ile bir tarihi tekrar yaşatıyorlar.





______________________/  Enver DOLGUN / EDREMİT

Edremit
'te Ali Ateş ve Bora Meteöz adlı iş adamları 4 bin yıl öncesinin kültürünü bu günlere getiren Komagene Etsiz Çiğ Köfte” işletmesi ile bir tarihi tekrar toplumumuza yaşatıyorlar.

Edremit'te Ali Ateş ve Bora Meteöz adlı iş adamları M.Ö. 69 - M.S. 72 yıllarında medeniyet sürdüren Urfa ve Adıyaman bölgesinde barışın,diplomasi ve uygarlığın sembolü olan Komagene Krallığına ait olan 4 bin yıl öncesinin kültürünü bu günlere getiren Komagene Etsiz Çiğ Köfte” işletmesi ile bir tarihi tekrar toplumumuza yaşatıyor.
Yaklaşık 4 bin yıl öncesine kadar bu bölgede hüküm süren ve uygarlık tarihinde 300 yıl boyunca komşuları ile hiç savaşmadan varlığını sürdüren tek devlet olan Komagene Krallığının bugüne bıraktığı o medeniyetten kalan eserler dünyanın 8. Harikası kabul ediliyor.

Geleneksel Anadolu Mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Çiğ Köfte”nin tarihinin de bu bölgeye ve bu medeniyetin insanlarına dayandığını açıklayan Edremitli iş adamı Ali Ateş, Dönemin Nemrut'u Hazreti İbrahim'in büyük bir ateşte yakılmasını emreder. Bu amaçla Komagene'deki bütün odunları toplatmış ve halkın da ateş yakması yasaklanmıştır.Hikâyeye göre bir avcı avladığı ceylanı eve getirir. Hanımına yemek hazırlamasını söyler. Kadın odun bulup ateş yakamaz. Çünkü bütün odunlar Nemrut tarafından toplatılmıştır. Ceylan'ın but tarafından etini ayırır. Onu bir taşla iyice ezer. Yani kıyma kıvamına getirir.

Sonra eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Böylece tadına doyum olmayan o leziz çiğ köfteyi meydana getirir. Anadolu insanının 4 bin yıllık geleneksel lezzetleri, kendi kültürümüzle ve tarih mirasımızı da yaşatma adına, üretilen bu ürüne Komagene”adını verilmiş. O gün, bu gündür Çiğ Köfte Anadolu halkının milli ağız tadı olmuştur.
İş adamı Ali Ateş, Ürün ve hizmet yelpazesi ile Türkiye'nin (ve dünyanın) lider etsiz çiğ köfte zinciri olan Kommagene Etsiz Çiğ Köfte, İçli Köfte ve tatlı çeşitleri ile Edremit Telekom arkasında hizmet vermeye başladıklarını açıkladı.

KOMAGENE ETSİZ ÇİĞ KÖFTE” NASIL YAPILIR?
Çiğ köfte, hazırlanışı ve sunuluşuyla yemekten öte, bir şölendir. Orijinali çiğ etle yapılır ve yerinde tüketilir. Çiğ etle yapılan köfteler, doğru şartlar yerine getirilmediğinde zararlı bakteriler üretmekte ve insan sağlığı için tehlike oluşturmaktadır.Nakliyesi, servisi, saklama koşulları oldukça zordur. Çiğ etin merkezde üretilip dükkânlarda satılması gıda sağlığı açısından mümkün değildir. Etsiz çiğ köfte bu ihtiyaçtan doğmuştur.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı